Amerikansk bilindustri

När jag skriver ”bil” i detta inlägg menar jag ett fordon som går på bensin eller diesel.

Självfallet är det helt galet att putta in miljarder av amerikanska skattebetalares dollar in i en sjuk amerikansk bilindustri. Detta kommer visas sig vara bortkastade pengar då två av tre går omkull.

Det mest förvånande är att industrin själv inte förmått att vända skutan i tid. Jag menar amerikansk bildindustri har gått back bra många år vid det här laget. Varför har inte ägarna kastat ut den inkompetenta styrelsen. Varför har inte styrelsen bytt ut den än mer inkompetenta bolagsledningen. Förstår man sig inte på marknadsekonomins grundlagar på andra sidan pölen. Det där men tillgång och efterfrågan.

Fast det är ju feltänkt från början det där med automobil. Rent av skogstokigt tänkt. Hur smart är det att transportera människan som i genomsnitt väger 70 kilogram i ett fordon på 1 500 kilogram. Detta tunga fordon drivs framåt genom att en ändlig naturresurs eldas (?) upp, vilket bidrar till varmare klimat och luftföroreningar. Människor, djur och natur dör. Feltänkt. Börja om och gör bättre.

Inga kommentarer: