Vem skräms mest?

Läste HÄR i DN om att Dick Cheney varnar Amerikas folkvalda president för terrordåd om han fortsätter med sin politik.

Mina reflektioner är två:

1. Terroristers främsta mål – om det nu finns sådana - med sina illdåd är att sätta ett land eller befolkningsgrupp i skräck. För rädsla föder hat och våldsspiralen är ett faktum. Nu undrar jag vem som lyckas skrämmas upp den amerikanska befolkningen bäst. Usama Bin Laden eller Dick Cheney?

2. Om det nu är som så att USA riskerar att bli attackerat om man prövar en ny policy än den rådande sedan 11-e september borde väl detta lämpligen betyda att policyn som rådit inte varit speciellt effektiv. Ett bevis för att den varit bra skulle väl vara om risken för nya attacker minskat.


1 kommentar:

Niklas sa...

Dick Cheney hmm. Jag undrar om USA någongång kommer att ställa sig i någon slags meta-nivå och fråga sig själva om inte deras egen politik är någonting som föder terrorism. I skenhelighetens Mecka rannsakar man sina egna åtaganden alldeles för lite.

T.ex. så har man ju nu kommit fram till att de fångar som suttit på Guantanamo utan rättegång i åtta år kommer att återgå till terrorism om de släpps ut. Det borde vara en männsklig rättighet att bli terrorist efter åtta års frihetsberövande utan rättegång!!!

Jag tror att man på sikt vinner på en inställning om att samtala med andra människor. Jag tror inte på den tidigare amerikanska linjen att är du inte med oss så är du emot oss. Däremot får man inte vara så naiv så man tror att det går att sänka hela garden med en gång. Det är ju bara till att uppmuntra terroristerna. Men en lång strategi av mer sansad natur kan inte skada.